apa batuk gatal?

Batuk gatal, juga dikenali sebagai batuk kering atau tidak produktif, tidak disertai dengan lendir dan biasanya berlaku selepas seseorang terdedah kepada debu atau perengsa lain. Batuk adalah gejala penyakit atau masalah lain. Sesetengah orang mungkin mendapat batuk jenis ini kerana mereka pulih dari selesema biasa atau selesema. Sebab-sebab lain termasuk asma, alahan dan ubat-ubatan tertentu.

Terdapat dua jenis batuk, yang menghasilkan sputum, atau lendir, sama ada yang menetes dari saluran hidung atau keluar dari paru-paru, dan batuk yang tajam, yang kering dan mempunyai bunyi yang kasar dan kasar. Apabila seseorang batuk, ia adalah kerana badannya cuba mengusir objek yang menjengkelkan, seperti sekeping habuk atau zarah asap, dari paru-paru. Jika habuk dan puing-puing membuatnya menjadi paru-paru, bakteria boleh tumbuh pada mereka, yang membawa kepada jangkitan paru-paru seperti radang paru-paru.

Batuk tickled adalah satu gejala sejenis asma yang dikenali sebagai asma batuk varian (CVA). Orang yang mempunyai CVA biasanya tidak mengidap atau menghirup nafas yang biasanya dikaitkan dengan keadaan ini. Sebaliknya, mereka menderita batuk kronik dan kering. Bagi sesetengah orang, batuk menjadi lebih buruk pada waktu malam dan boleh mengganggu tidur mereka.

CVA boleh dibawa dengan mengambil ubat penghalang beta atau dengan bersenam. Bagi sesetengah orang, CVA disebabkan oleh sinusitis atau jangkitan pernafasan atas. Batuk bengkak yang disebabkan oleh asma boleh dirawat dengan inhaler albuterol atau dengan menghidap steroid.

Batuk tersumbat juga boleh disebabkan oleh alam sekitar. Udara yang kering, iklim yang terkawal, seperti yang terdapat di pejabat atau rumah yang berpenyaman udara atau panas, boleh merengsakan saluran pernafasan dan menyebabkan batuk kering. Seseorang yang terdedah kepada habuk atau asap kimia pada pekerjaan itu juga boleh membesar. Memakai topeng di tempat kerja boleh membantu mencegah atau mengurangkan batuk.

Seseorang boleh merawat batuknya beberapa cara. Penyekat batuk boleh membantu tetapi juga boleh menyebabkan kemudaratan jika digunakan terlalu banyak. Expectorants yang digunakan untuk merawat batuk produktif tidak akan membantu batuk kering.

Cara terbaik untuk merawat batuk gatal adalah menenangkan dan melembapkan saluran udara. Seseorang boleh mencuba minum air panas dengan sedikit madu bercampur atau teh panas dengan madu. Ubat batuk juga boleh membantu menenangkan batuk. Seseorang yang tidur terganggu oleh batuk boleh cuba mengangkat kepalanya dengan bantal tambahan atau meletakkan humidifier di dalam biliknya.