apa bacitracin?

Bacitracin adalah sejenis antibiotik yang sering digunakan untuk merawat jangkitan kulit dan mata. Ia boleh menjadi toksik kepada manusia apabila dicerna. Akibatnya, ia biasanya dihasilkan sebagai salap antibakteria yang direka untuk penggunaan topikal atau mata.

Bacitracin adalah campuran polipeptida yang melawan bakteria dan jangkitan dengan memecahkan dinding sel bakteria dan menghalang sintesis sel tambahan. Satu peptida antibakteria, pertama kali dibangunkan pada pertengahan abad ke-20 oleh John Goorley, ahli farmasi farmasi yang berkhidmat di Tentera Amerika Syarikat semasa Perang Dunia II dan di Rizab Tentera AS selama beberapa tahun selepas itu. Nama ini berasal dari gabungan nama saintifik bakteria yang menghasilkan peptida – Bacillus subtilis – dan Margaret Tracy, nama anak kecil yang tisunya ditemukan mengandung bakteria. Goorley dipatenkan bacitracin semasa bekerja untuk Venue Laboratories di Bedford, Ohio.

Orang yang menggunakan antibiotik ini untuk merawat jangkitan kulit atau mata sebenarnya menggunakan garam bacitracin zinc. Apabila menggunakan sebatian ini, individu harus sentiasa mencuci tangan dan kawasan yang terjejas, memohon salap kepada aplikator, menyebarkan salap pada kawasan yang dijangkiti, dan kemudian tutup dengan pembalut. Orang harus sentiasa mengikuti dos, penggunaan dan arahan penggunaan yang disyorkan. Membenarkan salap masuk ke dalam mulut atau hidung boleh mengakibatkan pembakaran yang menyakitkan atau kerengsaan yang lain. Ubat harus selalu disimpan pada suhu bilik.

Mereka yang menggunakan bacitracin boleh mengharapkan mengalami keadaan yang lebih baik dalam beberapa hari dari dos pertama. Terdapat kesan sampingan yang berpotensi dengan gejala biasa, termasuk ruam dan kerengsaan kulit. Individu yang mempunyai alahan yang diketahui terhadap penisilin mungkin mempunyai tindak balas alergi terhadap ubat ini. Apabila digunakan untuk merawat jangkitan mata, kesan sampingan biasa termasuk penglihatan kabur, kerengsaan mata, dan kepekaan terhadap cahaya.

Selain daripada luka kecil, lecet, dan jangkitan kulit dan mata, terdapat beberapa kegunaan lain yang diketahui untuk bacitracin. Ia sebenarnya merupakan salah satu bahan utama dalam Neosporin®, yang digunakan untuk keadaan perubatan yang sama. Bagaimanapun, Bacitracin adalah sebatian yang lebih mudah, begitu ramai orang menggunakannya ketika merawat tatu baru, tindikan, dan lain-lain bentuk seni tubuh kerana terdapat kemungkinan kecil reaksi alergi jika dibandingkan dengan Neosporin® atau Polysporin®. Dalam beberapa kes yang jarang berlaku, antibiotik juga digunakan untuk merawat pneumonia pada bayi.