apa arthritis sendi fasa?

Artritis bersama facet, juga dikenali sebagai facet arthopathy, adalah keadaan di mana tulang tulang belakang mula menunjukkan tanda-tanda haus dan lusuh. Terletak di antara dan di belakang tulang jiran, sendi facet menghubungkan tulang belakang bersama-sama dan memberikan ikatan yang selamat. Osteoarthritis, keadaan rematik biasa yang memberi kesan kepada sendi fetus, berlaku apabila tisu atau rawan yang menghubungkan fleksibel yang mengelilingi sendi mula merosot.

Setiap sendi facet terdiri daripada rawan di antara tulang tulang belakang dari leher ke bahagian belakang yang rendah. Apabila tulang rawan ini menjadi pergerakan yang rosak di kawasan tulang belakang itu menjadi tegang. Galakan tambahan ini boleh mengakibatkan rasa sakit atau kekakuan di bahagian belakang atau leher, dan boleh menyebabkan kerosakan yang semakin memburuk dari masa ke masa. Bentuk arthritis degeneratif yang memberi kesan kepada sendi faset juga boleh mengakibatkan pengurangan fleksibiliti tulang belakang, yang mencetuskan kehilangan gerakan normal tulang belakang.

Masalah dengan tulang belakang seperti yang dilihat dengan arthritis bersama facet boleh mengakibatkan proses penuaan normal, yang melemahkan kestabilan sambungan tulang. Arthritis dari aspek juga boleh dicetuskan oleh kecederaan. Apabila terdapat kerosakan pada tulang, sendi, ligamen atau cakera yang berkaitan dengan tulang belakang, kerosakan itu mewujudkan titik stres yang meningkatkan kemungkinan bahawa beberapa bentuk kemerosotan akan berlaku di kawasan kecederaan.

Kerosakan yang dihasilkan oleh arthritis juga memberi kesan ke atas pelindung, sarung yang berisi cecair di sekeliling sendi. Bendalir ini direka untuk mengurangkan rintangan apabila tulang bergerak. Kekakuan pagi dari arthritis sendi facet terjadi kerana terdapat kekurangan pelumasan. Bendalir diisi semula melalui pergerakan. Jika badan terus bergerak, sakit belakang dan kekakuan boleh berlalu sepanjang hari.

Rawatan terbaik untuk keadaan ini adalah untuk mengekalkan gerakan normal sebanyak mungkin. Rest tempat tidur kadang-kadang disyorkan apabila gejala semakin memburukkan. Oleh kerana imobilitas boleh memburukkan lagi kesakitan, ia hanya boleh digunakan selama satu hingga dua hari.

Peregangan bahagian belakang dan leher dapat membantu melegakan kesakitan dan gejala berkaitan arthritis bersama facet. Ini juga cara yang berkesan untuk memaksimumkan kelonggaran tulang belakang. Program penguatan yang lembut, seperti rutin air, juga boleh membantu melindungi tulang belakang daripada kecederaan dan kerosakan yang lebih lanjut. Gejala, bagaimanapun, boleh menjadi lebih ketara apabila hari berlangsung dan sebagai aktiviti biasa atau rutin senaman meningkatkan ketegangan yang diletakkan di atas tulang belakang dan sendi facet.