apa amilopektin?

Amylopectin adalah sejenis kanji, karbohidrat kompleks yang terdiri daripada 60% karbohidrat yang dimakan oleh manusia. Ia adalah polisakarida, rantaian panjang gula, dalam kes ini terdiri daripada glukosa. Berbeza dengan jenis kanji yang paling linear yang dikenali sebagai amilosa, amilopektin mempunyai banyak cabang dalam rantainya. Pati dihasilkan oleh tumbuhan sebagai molekul simpanan tenaga, dan disimpan dalam daun, batang, akar, buah, dan biji. Banyak makanan ruji, seperti gandum, beras, jagung, kentang, dan ubi kayu, mengandungi kanji.

Kebanyakan tumbuhan membuat lebihan glukosa. Molekul glukosa individu sangat larut dalam air, mengambil banyak ruang, dan boleh masuk dan keluar dari sel. Sebaliknya, molekul kanji tidak larut dalam air dan membungkus sebilangan besar molekul glukosa ke dalam ruang yang agak kecil. Ini menjadikan mereka molekul penyimpanan yang baik untuk glukosa. Mereka mempunyai ikatan kimia yang mudah pecah untuk melepaskan gula sebagai sumber tenaga apabila diperlukan.

Amylopectin umumnya mengandungi kira-kira 75 hingga 80% molekul kanji kebanyakan tumbuhan, dengan selebihnya terdiri daripada amilosa. Terdapat beberapa tumbuhan mutant yang terdiri daripada kanji waxy yang mempunyai semua kanji mereka dalam bentuk amilopektin. Contohnya adalah beras tepung, jagung dan kanji kentang. Jenis kanji ini mempunyai tekstur yang lebih mantap dan kekuatan yang lebih besar daripada jenis linear. Sebaliknya, tumbuhan lain – seperti amilomaize – mempunyai kanji yang mengandungi amilosa yang tinggi.

Struktur kanji ini adalah serupa dengan glycogen polisakarida glukosa haiwan. Panjang rantai bervariasi dari 2,000 hingga 200,000 unit glukosa. Cabang berlaku setiap 20 hingga 24 molekul glukosa. Pati disimpan dalam granul, kerap dalam struktur khusus yang dipanggil amiloplas. Saiz granul ini berbeza secara dramatik di antara tumbuhan yang berlainan.

Walaupun manusia boleh mencerna kanji mentah, memasak ia menjadikan proses penghadaman lebih mudah. Air liur manusia mengandungi amilase salur, enzim yang juga dikenali sebagai ptyalin. Enzim ini memulakan degradasi kedua-dua amilosa dan amilopektin, di mana ia adalah linear. Ia memecah rantai menjadi serpihan yang lebih kecil dan akhirnya menjadi unit dua molekul glukosa. Struktur akhir ini dikenali sebagai maltosa.

Sebahagian daripada degradasi ini berlaku di dalam mulut. Selebihnya amilase saliva terus merosakkan kanji dalam perut, sehingga asid perut tidak aktif. Hanya sebilangan kecil kanji diet yang direndahkan oleh enzim ini. Kebanyakannya direndahkan kepada maltosa dan isomaltosa oleh amilase pankreas. Komponen ini dipecah menjadi glukosa oleh sel usus.

Pati digunakan secara meluas dalam penyediaan makanan, dan juga digunakan untuk membuat sirap jagung fruktosa tinggi dan alkohol gula. Ia digunakan secara industri dalam industri kertas, pembungkusan dan kimia. Amylopectin mempunyai sifat, seperti keupayaan yang lebih besar untuk mengikat sebatian lain, yang menjadikannya lebih berguna untuk industri ini daripada amilosa. Ia digunakan untuk membuat pelekat, pasta, dan pelincir.