apa albuminuria?

Albuminuria adalah gangguan di mana albumin protein darah hadir dalam air kencing. Biasanya, buah pinggang menapis protein dan mereka kekal dalam darah. Kehadiran mereka dalam air kencing boleh disebabkan oleh kerosakan buah pinggang. Ujian untuk albuminuria sering digunakan untuk mendiagnosis gangguan buah pinggang pada orang yang terdedah kepada masalah buah pinggang, seperti pesakit kencing manis dan penderita tekanan darah tinggi.

Buah pinggang yang sihat menapis produk sisa daripada darah, meninggalkan molekul besar, seperti albumin – protein utama dalam darah manusia. Kebanyakan protein terlalu besar untuk melalui penapis di buah pinggang dan ke dalam air kencing. Walau pun buah pinggang rosak, ada kemungkinan kehilangan protein dalam air kencing. Pembentukan protein ini dikenali sebagai albuminuria atau proteinuria.

Cara pengujian tradisional untuk albuminuria melibatkan mengukur jumlah albumin yang dibina dalam air kencing yang dikumpul lebih dari 24 jam. Kini, bagaimanapun, adalah mungkin untuk menguji protein ini menggunakan spesimen air kencing tunggal. Ini telah memudahkan penggunaan ujian untuk albumin dalam air kencing sebagai skrin biasa untuk fungsi buah pinggang. Ujian ini amat berharga kerana tidak ada tanda-tanda untuk gangguan ini pada peringkat awal.

Terdapat darjah albuminuria yang berlainan, semuanya didiagnosis berdasarkan jumlah protein yang terdapat di dalam air kencing. Oleh kerana jumlah albumin mungkin berbeza-beza, bergantung kepada tahap dalam air kencing, kepekatan albumin biasanya diuji bersama-sama dengan tahap kreatinin kompaun. Bahan kimia ini dihasilkan sebagai produk sisa dari penggunaan otot. Pakar-pakar kesihatan mengkaji nisbah albumin kepada kreatinin untuk mendiagnosis albuminuria.

Nisbah ini secara amnya di bawah 3.5 miligram per miligram (mg / mmol) untuk wanita, dan 2.5 mg / mmol untuk lelaki. Tahap lebih daripada 300 mg albumin merupakan diagnosis albuminuria. Jumlah yang lebih rendah merupakan keadaan yang dikenali sebagai mikroalbuminuria, tahap awal disfungsi ginjal. Nilai 30 hingga 300 mg dianggap sebagai microalbuminuria jika ujian berulang dalam julat ini dua kali. Sekiranya albumin dikesan, penilaian lanjut akan dilakukan untuk menentukan sejauh mana kerosakan buah pinggang.

Pesakit kencing manis diuji setiap tahun untuk mikroalbuminuria, kerana ini sering merupakan petunjuk pertama penyakit ginjal kronik. Dengan diabetes jenis I, dari masa ke masa, penyakit ini secara amnya akan mengalami kegagalan buah pinggang, memerlukan dialisis atau pemindahan buah pinggang. Pesakit diabetes jenis II tidak selalu mempunyai prognosis yang teruk untuk masalah buah pinggang. Dadah yang dikenali sebagai inhibitor ACE atau penghalang reseptor Angiotensin (ARB) digunakan untuk merawat penyakit buah pinggang kronik, dan penghambat ACE sering diberikan pencegahan kepada pesakit kencing manis. Mengekalkan gula darah dan tekanan darah di bawah kawalan boleh melakukan banyak usaha untuk mengurangkan komplikasi penyakit buah pinggang akibat kencing manis.

Tekanan darah tinggi juga boleh menyebabkan penyakit buah pinggang kronik, yang, jika tidak dikawal, boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang. Terdapat juga banyak variasi dalam kerentanan orang terhadap penyakit buah pinggang berdasarkan latar belakang etnik mereka. Sebagai contoh, Amerika Afrika rentan terhadap kerosakan buah pinggang daripada hanya tahap tekanan darah tinggi. Kumpulan etnik yang berisiko untuk albuminuria termasuk Amerika Afrika, Latin, Orang Asli Amerika, dan Kepulauan Pasifik. Mereka yang berlebihan berat badan dan lebih tua juga mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk gangguan ini.