apa adenomyosis?

Adenomyosis adalah suatu keadaan yang memberi kesan kepada cara tisu yang melapisi rahim, yang dipanggil tisu endometrium. Daripada selebihnya sebagai lapisan rahim, tisu endometrium mula berkembang ke dinding rahim, yang membawa kepada rahim yang diperbesar dan tebal dan kesakitan yang ketara. Ini harus difikirkan sebagai berbeza daripada endometriosis, di mana tisu endometrium boleh ditemui di organ lain atau bahagian lain badan. Adenomyosis hanya menyerang rahim, dan hampir selalu berlaku pada wanita pra-menopaus yang mempunyai sekurang-kurangnya seorang kanak-kanak.

Gejala-gejala keadaan ini sering dicatat semasa haid. Tempoh boleh menjadi sangat berat, mereka mungkin mempunyai bekuan darah di dalamnya, dan mereka boleh bertahan lebih lama daripada purata. Krim boleh menjadi teruk dan bukannya terhad kepada satu atau dua hari pertama haid, ia mungkin berlangsung sepanjang tempoh. Wanita juga mungkin mengalami pendarahan atau pendarahan antara tempoh, dan banyak kesakitan melaporkan apabila melakukan hubungan seks juga. Ada juga yang mempunyai abdomen yang lebih lembut yang mungkin mempunyai bulge atau protrusion yang dapat dilihat kerana rahim lebih besar daripada biasa.

Wanita yang mengalami gejala ini perlu melihat doktor mereka, kerana mereka dapat menunjukkan lebih daripada satu penyakit. Doktor biasanya mendiagnosis adenomyosis melalui pendengaran simptom pesakit, dan dengan melakukan pemeriksaan panggul, yang dapat menunjukkan pembesaran rahim. Adalah biasa bagi doktor untuk memerintahkan sonogram (ultrasound pelvis) atau pengimejan resonans magnetik (MRI), juga. Dalam kes-kes jarang doktor juga mungkin mahu mengambil sampel lapisan rahim untuk menolak syarat-syarat lain. Tidak semestinya cara untuk mengesahkan keadaan itu kecuali dengan menghapuskan sebab-sebab yang berpotensi lain, atau dengan melakukan histerektomi dan memeriksa penghapusan selepas rahim.

Satu isu dengan diagnosis yang cuba adalah adenomyosis boleh hadir bersama-sama dengan keadaan lain seperti endometriosis. Mengesahkan keadaan kedua boleh mencabar. Apabila doktor mengesyaki bahawa terdapat beberapa keadaan yang beroperasi sekaligus, mereka mungkin mencadangkan histerektomi kerana ia mungkin sukar untuk merawat semua.

Walaupun histerektomi boleh menjadi satu rawatan, biasanya pilihan pilihan terakhir. Keadaan ini tidak dapat diselesaikan setelah menopaus berlaku, dan banyak wanita boleh dibantu oleh langkah-langkah lain yang dapat mengurangkan kesakitan dan ketidakselesaan. Ini termasuk menggunakan ubat sakit anti-radang sebelum melakukan hubungan seksual dan semasa haid. Sesetengah wanita dibantu dengan menggunakan pil kawalan kelahiran sejak tempoh yang singkat ini.

Masih banyak lagi yang diketahui tentang punca penyebab adenomyosis. Mereka yang paling berisiko mempunyai sekurang-kurangnya seorang kanak-kanak, dan mungkin mempunyai anak itu melalui bahagian caesari (c-section). Terdapat bukti yang kuat bahawa estrogen memainkan peranan dalam pembangunan keadaan ini kerana ia akan menjadi lebih baik apabila tubuh tidak lagi menghasilkan estrogen dan seorang wanita adalah post-menopausal.