adenopati axillary?

Adenopati aksial adalah bengkak dan penyakit di nodus limfa axillary yang terletak di sepanjang lengan, dinding dada, dan payudara. Ini boleh menjadi tanda masalah perubatan yang serius, terutamanya apabila digabungkan dengan gejala lain seperti pembesaran di nodus limfa jiran, demam, atau keletihan. Seorang doktor boleh menilai pesakit dengan adenopati axillary untuk menentukan punca dan membangunkan pelan rawatan untuk menangani masalah ini. Pilihan rawatan boleh berbeza-beza, dari kursus antibiotik ke kemoterapi untuk kanser.

Dalam pesakit yang sihat, nodus limfa axillary kekal kecil. Mereka boleh terasa dengan sedikit usaha, tetapi tidak perlu dibesarkan, panas atau lembut. Apabila nodus membengkak dan mula menyebabkan ketidakselesaan, ia adalah tanda masalah di dalam tubuh. Pesakit mungkin melihat kelembutan di sekeliling dada dan dapat melihat kulit berkeringat dalam beberapa kes. Seorang doktor akan dapat dengan mudah merasakan nodus limfa yang meradang.

Sesetengah sebab yang berpotensi adenopati akil boleh termasuk reaksi ubat, penyakit autoimun, dan jangkitan. Doktor mungkin merasakan nodus limfa yang lain, mengambil suhu pesakit, dan meminta pesakit mengenai sebarang kejadian perubatan baru-baru ini. Ujian darah juga boleh membantu untuk memeriksa tanda-tanda jangkitan atau kimia darah yang tidak normal. Semua maklumat ini boleh ditarik bersama untuk menentukan mengapa pesakit mempunyai penyakit di nodus limfa axillary.

Sejarah perubatan baru-baru ini seperti keletihan, mual, atau sakit tulang boleh menjadi punca kebimbangan. Pesakit juga harus berhati-hati untuk mendedahkan semua ubat yang sedang digunakan, termasuk ubat alternatif seperti suplemen herba dan ubat yang dibeli di kaunter, seperti aspirin. Kadang-kadang ubat tunggal bukan penyebabnya, tetapi tindak balas terhadap gabungan ubat-ubatan mungkin menjadi penyebabnya.

Jangkitan seperti demam goresan kucing dan brucellosis boleh dirawat dengan ubat-ubatan yang sesuai. Jika pesakit mempunyai keadaan seperti arthritis rheumatoid, pengurusan masalah yang lebih baik boleh mengurangkan bengkak dan menyelesaikan adenopati axillary. Kadang-kadang bengkak adalah akibat implan payudara yang bocor atau pecah atau pertumbuhan kanker, di mana pesakit mungkin memerlukan pembedahan untuk merawat masalah. Nodus limfa kanser perlu dikeluarkan untuk melindungi pesakit dari metastase tambahan.

Doktor mungkin mempertimbangkan rawatan konservatif terlebih dahulu untuk mengurangkan risiko kepada pesakit. Dalam kes adenopati axillary, boleh mengambil beberapa minggu untuk bengkak untuk menyelesaikan sepenuhnya, walaupun masalah perubatan pesakit bertindak balas dengan baik. Nodus limfa perlu membersihkan tisu yang dijangkiti dan meradang, dan ini tidak berlaku semalaman. Sekiranya nodus limfa masih berpenyakit, doktor mungkin mempertimbangkan pilihan diagnosis dan rawatan yang lain.